Podcast, který ukazuje, jak vypadal true crime před sto lety. V každém díle zazní několik soudniček, tedy v podstatě novinových reportáží ze soudních síní, za kterými stojí často přední čeští spisovatelé své doby. Spíše než o kreativní způsoby vražd a zbavení se mrtvol tu půjde o kreativní a často humorné literární zpracování víceméně banálních zločinů a přestupků. 

Petr Šrajer, jeden z mých nejšikovnějších kolegů, se kterým jsem měl tu čest chvíli spolupracovat, založil podcast, který svým obsahem vyčnívá a krásně ukazuje, jak lze pracovat s antikvariátním materiálem. Petr doslova zachraňuje a vytahuje na světlo kus historie, která by jinak možná zůstala zapomenutá na věky věků.

Hned po založení svého podcastu musel Petr změnit název – původní "Soudničky" přejmenoval na "Soudní síň". Tento název mám spojený se svou babičkou a se slovenským seriálem "Soudní síň", u kterého často i usíná. Ale Peťův podcast je trochu jiného ražení, protože soudničky, které Petr předčítá, psali i slavní spisovatelé první republiky.

Soudničky jsou předčítány v původním znění, takže se posluchač občas setká s archaickou podobou českého jazyka, což může být někdy náročné na poslech. Petr s tím ale počítá a některé pasáže dovysvětluje s milým humorem mezi jednotlivými příběhy.

Opravdu Petrovi fandím a založení podcastu pro mě bylo velkým překvapením. Vždy jsem si myslel, že Peťa jednou prorazí jako slavný youtuber, ale není všem dnům konec – možná se toho ještě dočkám. Petr má rozsáhlé znalosti o hudbě a pro mě osobně je to nejvýznamnější muzikolog, kterého jsem kdy potkal. Kromě toho, že se zajímá o antikvariáty a jeden malý založil u sebe doma, nahrál také několik audioknih. A právě díky nim získal zkušenosti, které mu umožnily rozjet tento podcast.

Osobně doufám, že se Peťa bude v archivu hrabat ještě dál a vytáhne na světlo i další témata. Mě osobně by zajímalo například sportovní zpravodajství, které, pokud ho tehdy někdo dokumentoval v podobném stylu, by mohlo také přinést něco nového.
Soudní síň - České podcasty
Podcast, který ukazuje, jak vypadal true crime před sto lety. V každém díle zazní několik soudniček, tedy v podstatě novinových reportáží ze soudních síní, za kterými stojí často přední čeští spisovatelé své doby. Spíše než o kreativní způsoby vražd a zbavení se mrtvol tu půjde o kreativní a často humorné literární zpracování víceméně banálních zločinů a přestupků. (PS: Pokud nevíte, co s penězi, můžete mě v torbě pořadu podpořit prostřednictvím PayPal.)