Dnes jsem si procházel články ke gramodeskám, které k položkám na e-shopu vytvořila chat GPT a klikl jsem na odkaz Louise Armstronga. Tam jsem se dozvěděl že, pocházel z neworleánského jazzového prostředí, vytvořil vlastní sólový styl improvizací při hře na kornet a zpopularizoval osobitý pěvecký styl – scat.

Scat? Cože, to je skutečně nějaký scat styl? Znám jenom Scatmana, ale že existuje nějaký styl, tak to byla pro mě novinka.

Když jsem klikl na odkaz Scat tak jsem si poprvé něco o tomto hudební stylu přečetl. Je zajímavé se dozvídat tyto pro všechny běžné věci a slyšet o tom poprvé v životě.

Scat je improvizovaný jazzový zpěv, při němž se používají slova beze smyslu, samostatné slabiky nebo se zpívá zcela bez artikulace. Scat je obdobou instrumentální improvizace. Bývá někdy použit při technice zvolání-odpověď. Bezpochyby[zdroj?] nejznámějším producentem je Scatman John.

To, že Scatman John byl představitelem nějakého hudebního směru jsem nevěděl, ale jeho dvě nejznámější skladby, Scatman's World a Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop) mě vrátili třicet let zpátky v čase. Pamatuju si, že tyto skladby doslova rámují nějaký okruh mého života. Zaplavila mě vlna nostalgie.

Při svém brouzdání wikipedii a poslechem Scatmana jsem se rozhodl, že si zakoupím originální LP. Po tomto vinylu jsem zatoužil a nic mě už od koupi nemohlo odradit.

Na discogsu jsem ale vystřízlivěl. Aktuálně to prodává jediný člověk z Brazilie za 2990 euro. Poslední prodej na Discogs proběhl v ceně 607 euro. Tady jsem narazil do cenové zdi.

Asi chvíli ještě počkám. A vlastně až tak moc ten vinyl nepotřebuju.

Díky discogsu nyní vím, že tato deska vyšla snad jenom v Brazilii. Také je díky tomu po ní několikanásobně větší poptávka než je obvyklé, takže bude dlouhodobě nedostupná. V roce 1995 kdy tento vinyl v Brazilii vyšel, tak tento formát byl na ústupu a hudebnímu médiu kralovalo CD. Daleko levněji dnes pořídím tento formát. Takže Scatmana mít budu, ale bohužel na vinylu ne.