Nedávno jsem psal článek o tom, jak Contos vytahoval králíky z klobouku a já jsem z toho byl doslova rozčarovaný. Spoustu věcí by šlo udělat jednoduše už na začátku a ušetřil bych si tak spoustu práce.

Před týdnem jsem proto zkoumal, jestli si v našem systému ještě nenajdu nějaké další „králíky“ sám, a opravdu jsem našel – a to docela dost. Jeden z nich byl výprodej. Je to fantastická funkce, protože v našem systému se dá nastavit podmínka, která říká, že když něco má určitý parametr, automaticky se označí štítkem "výprodej" a přesune se na záložku, kde najdete věci jen do ceny 30 Kč.

Výhodou je, že v této záložce na e-shopu se automaticky zobrazí ve všech kategoriích pouze věci do 30 Kč. Stejně to funguje i pro ostatní filtry. Je to skvělý způsob, jak hledat doslova poklady za hubičku na jednom místě.

Tento výprodej je tak velký, že kdybychom ho měli mít v krabicích před obchodem, nestačila by nám možná ani celá ulice Hanáckého pluku. Přesto je to ale trochu náročné, protože čím dál častěji padají do výprodeje věci, které podle mě měly být prodané za vyšší cenu. Některé jsme proto museli z výprodeje vyřadit (i díky tomu, že jich máme větší množství a prostoru je málo a taky něco stojí), a tak například dvojdílný svazek Bídníků v hodnotě 10 Kč jsme vyřadili z prodeje. Jeden díl se tak prodával za 5 Kč. A to byl vlastně jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl zavřít kamennou prodejnu. Samozřejmě, těch důvodů je více, ale toto byl jeden z nich.

Tyto Bídníky a dalších zhruba 700 knih jsem před dvěma týdny vyřadil a nechal je skartovat. Někomu se to může zdát barbarské, ale není v mých silách knihy rozvážet do knihobudek nebo je rozdávat mezi lidi zdarma. Taková komunikace je velmi náročná a knihobudky bych potřeboval o velikosti mého obchodu.

Ještě před vyřazením jsem se snažil knihy rozdat přímo na prodejně lidem, kteří ji navštívili. Snažil jsem se týden, ale nepovedlo se mi to. Bídníky jsem nedokázal dát lidem ani darovat. Také jsem zjistil, že rozdávat knihy zdarma je ještě náročnější než je prodávat skoro zadarmo – což je samo o sobě dost těžké. Z toho vyplývá, že skartace je pro mě jedinou možností.

Bídníci, o kterých píšu, jsou z roku 1975 a byli vydáni v nákladu 108 000 kusů. Je to neuvěřitelné množství a jeden z důvodů, proč podle zákazníků nemá smysl je mít doma. Buď je mají rodiče, babičky, nebo tento žánr klasické literatury prostě ztratil svůj lesk. Je to prostě „socík“ vydaný ve velkém nákladu – jak říkají zákazníci navštěvující naši prodejnu.

Bídníky jsem si sám koupil zrovna v tomto vydání z výprodeje knihovny někdy v roce 2003 za 4 Kč oba dva díly. Šel jsem na přepážku a ptal se paní, jestli je ta cena skutečná, protože jsem nevěřil nově zavedenému výprodeji. Ona mi řekla, že cena platí. Odpověděl jsem jí, že je příliš nízká, a dal jsem jí 20 Kč. S pýchou jsem si knihy odnesl domů a kroutil jsem hlavou nad tím proč tak skvělé knihy prodávají až tak levně.

Z tohoto výprodeje knihovny jsem založil svou první sbírku, která čítala zhruba dvě stě knih. Bídníky jsem už předtím četl a dodnes je považuji za jednu z nejlepších knih, kterou jsem měl možnost přečíst. Ve zkrácené verzi, bez historických vsuvek, jsou dokonce ještě lepší. U nás vyšly pod názvem Ubožáci a tyto dva svazky považuji za jedny z nejkrásnějších knih, které lze obecně v antikvariátech pořídit. Vazba je plátěná, příjemná na dotek, papír velmi kvalitní a kniha dobře vázaná. Navíc s nádhernými ilustracemi Karla Součka.

„Takže pokud máte rádi literaturu, neváhejte navštívit výprodeje v antikvariátech. I mezi levnými tituly se skrývají skvosty. Stačí jen trochu hledat a mít trpělivost. A hlavně objevovat. Zde na blogu se pokusím pravidelně později přidávat tipy na knihy ve výprodeji, které opravdu stojí za pozornost."

Co se stane s knihami, které se skartují? Zhruba po jednom roce pravidelně vyřazuji tituly, které se neprodaly ani ve výprodeji, a jediné, co mě pak může alespoň trochu hřát, je myšlenka, že neprodané knihy z výprodeje najdou alespoň nějaké využití – třeba v podobě recyklovaného toaletního papíru, který používá velké množství lidí.

Odkaz na výprodej: https://mercatino.online/vyprodej