Jak jsem psal o tom, že Contos je robustní systém, tak ve skutečnosti je ještě mnohem robustnější, než se zdá. Poslední měsíc Contos vytahuje jednoho králíka z klobouku za druhým. Oni mi jen s úsměvem řeknou: „Ale pane Kollároviči, ta možnost tam je.“ Už se mi to s nimi stalo několikrát, a pokaždé mě to vyvede z rovnováhy. V tu chvíli netuším, jestli mám být nadšený, nebo frustrovaný, a většinou se mi tyto pocity míchají dohromady. Protože kdybych věděl, že ta možnost tam je, dělal bych to úplně jinak od začátku a nemusel bych s tím začínat až po čtyřech letech.

Největším „králíkem“ pro mě bylo dodání interních fotografií ze systému. Každá kmenová karta má uložené interní fotografie, které se dají přidávat ke zboží, aby člověk nemusel fotit zboží, pokud to není nutné. U gramodesek tento postup testuji společně s popisky zboží. Samozřejmě jsem se to mohl dozvědět sám, ale v Contosu je toho tolik, co bych mohl objevit, že to v jednom člověku není možné celé obsáhnout. V každém případě možnost přidávat interní fotografie existuje, ale podle mě je to hodně těžkopádné. Podle mého názoru by se tento proces dal zrychlit o tři kroky a minimálně deset vteřin. Abych přidal fotografie, musím odejít do jiné kmenové karty, tam si vybrat fotky a přenést je. Mohlo by to rovnou načítat fotky z kmenové karty, protože zboží je přece vedeno k nějaké kmenové kartě.

Přidaný popis k hyperlinkům

Tato malá úprava je pro mě splněným snem. S tímto požadavkem jsem Contos otravoval prakticky od chvíle, kdy mi začal fungovat e-shop. Chtěl jsem, aby po kliknutí na jakýkoliv hyperlink na e-shopu byla možnost přidat text, který by popisoval daný odkaz (může jít o edici, autora, nakladatele, vydavatele, prostě cokoliv).

Contos na tom nemá prioritu, ale musím přiznat, že jsem je s tím trápil delší dobu a po této funkci jsem doslova toužil. Dokonce si dokážu představit, že si na zeď vyvěsili moji fotografii, do které házejí šipky, protože jsem s tím byl dlouhodobě otravný.

V okamžiku, kdy mi řekli, že to bohužel nejde, jsem se v systému začal vrtat ještě víc a pokoušel jsem se tam tu možnost přidat kódem. Musím přiznat, že nejsem programátor, a tak jsem přenechal přemýšlení ChatGPT. Popsal jsem mu své trápení a on vytvořil JavaScriptový kód, který tuto možnost umožňuje.

Když jsem výsledek svého hledání sdělil panu Řádovi z Contosu, napsal mi, že jsem génius. Já, že jsem génius? Opravdu jsem se z toho začervenal. Chvíli jsem si sám sebe představoval vedle Alberta Einsteina a Leonarda da Vinciho, ale moc to nedávalo smysl, tak jsem s tím raději přestal. Ale jestli mě vidí jako génia, tak dobře, i když jediné, co jsem dělal, bylo to, že jsem aktivně otravoval s tím, co jsem podle mě nutně potřeboval.

hyperlink edice květy poezie

Možná si čtenář položí otázku, k čemu je toto důležité pro jakýkoliv antikvariát nebo bazar? Odpovím jednoduše: pro všechno. Díky tomu si totiž mohu vytvářet dokonalou interní databázi přímo v e-shopu. Bohužel, stávající nové řešení je trochu těžkopádné, a kdyby šlo popisy vytvářet jednodušeji, bylo by to dokonalé. Ale už teď mohu vytvářet popisy k desítkám hyperlinků, které to vyžadují.

Vypadá to, že Contos má další eso v rukávu, a jako e-shopový systém má stále méně konkurence. K dokonalému filtrování zboží se nyní přidala další vychytávka, která umožňuje antikvariátům a bazarům nekonečné možnosti, jak spravovat svůj e-shop. Samozřejmě vždy záleží na tom, kolik času je kdo ochoten do toho investovat. Kdybych si pořídil Contos teď, dělal bych to pořádně a vše bych pečlivě editoval. Jakmile to člověk jednou správně zaedituje, zůstane to tam trvale. Kmenové karty zboží, kategorie, a teď i jakékoliv hyperlinky – to je prostě radost sama o sobě.

Já osobně mám velké množství věcí naházených z doby, kdy se e-shop vyvíjel, a spoustu věcí musím upravovat dodatečně. Ti, kteří si pořídí Contos nyní, si ale mohou vytvořit dokonalé prostředí, ve kterém budou se zbožím pracovat.

ContOS - Řešení pro váš obchod a e-shop
Dokonalé propojení ContOSu a e-shopu Vám umožňuje prodávat zboží jednoduše a efektivně. Dělejte svůj obchod snadněji a bez kompromisů.